Deze website maakt gebruik van cookies, u kunt de website verlaten wanneer u dat niet wilt. Of akkoord geven om cookies toe te staan.

Hoe maak je een 301 redirect pagina voor joomla

Gepubliceerd: woensdag 11 november 2015 Door Ton Kuipers

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Google rankings zijn vaak verdiend door jarenlang al een website te hebben die dus al door vele bots en crawlers is bezocht en een waardering heeft gekregen. Maar wat nu wanneer je de site vernieuwd hebt. De oude urls bestaan niet meer of je wilt juist niet dat bezoekers nog op die oude pagina's uitkomen. Maar de rankings wil je wel graag nog behouden.

Wat moet je dan doen? Aha, daar hebben we de 301 redirect. Met dit wapen in je .htaccess bestand kun je de oude urls omleiden naar je nieuwe urls. Easy as can be. Maar...

Wanneer je een oude joomla! website vernieuwd hebt waarvan de oude bestanden in een \cms map staan en nog via de zoekmachine onvriendelijke urls als: 

"http://www.mijnsitenaam/nl/cms/index.php?option=com_contact&Itemid=10"

zijn gemaakt dan valt een redirect maken nog niet zo mee. Ik moet je bekennen dat ik er zelf behoorlijk naar heb lopen te googlen, maar uiteindelijk vond ik de oplossing: 

Open met FTP je .htaccess bestand en plaats daarin de code zoals je die hieronder ziet staan (vervang de "mijnsitenaam" door je eigen nieuwe sitenaam):


1 Options +FollowSymLinks
2 RewriteEngine on
3 RewriteCond %{QUERY_STRING} ^option=com_contact&Itemid=10$ [NC]
4 RewriteRule ^cms/index\.php?$ http://www.mijnsitenaam.nl/index.php/contact-us.html? [L,NC,R=301]

In dit voorbeeld heb ik alles wat na het vraagteken volgend op index.php staat geplaatst tussen ^ en $ op regel 3. (In dit geval gaat het om de oude contact-pagina)

In regel 4 heb ik het oude pad ook weer tussen ^ en $ gezet, maar ik heb dit tot het vraagteken uit de url gehaald. Vervolgens plaats ik een spatie en verwijs ik naar het volledige pad van de nieuwe pagina (contatcformulier). Tenslotte geef ik aan dat dit een permanente redirect is ((L,NC,R=301)

Herhaal de regels 3 en 4 voor elke pagina die je wilt redirecten. En sla vervolgens je .htaccess-bestand op.